biologi A – kemi B

Se alle fag

Miljø og Sundhed

Denne studieretning er for dig, der er interesseret i at arbejde med menneskets sundhed og miljøet omkring dig. Du ønsker at opnå en dybere forståelse for, hvordan din krop fungerer, og hvordan den påvirkes af kost og motion. Derudover vil du beskæftige dig med, hvordan du som individ har indflydelse på naturen omkring dig, og hvordan du kan bidrage til en bæredygtig fremtid.

Undervisningen i studieretningen Miljø og Sundhed vil ofte tage udgangspunkt i den menneskelige krop som et fænomen, der kan belyses fra mange forskellige vinkler. Det gælder, når du i biologi undersøger kroppens funktioner og reguleringsmekanismer, og når du i kemi ser på opbygningen af kostens indholdsstoffer og kroppens bestanddele. Der vil være et tæt samarbejde mellem idræt og studieretningsfagene om bl.a. testning af kroppens ydeevne og konsekvenserne af forskellige livsstile. I 3.g vil det i denne studieretning derfor være naturligt at vælge idræt på B-niveau.

Du kommer også til at beskæftige dig med bæredygtighed og klimaforandringer, hvor fagene belyser, hvordan vi påvirker miljøet og bruger af naturens ressourcer i et globaliseret forbrugssamfund. Andre temaer i studieretningen kunne være bioteknologiske metoder til produktion af medicin, enzymer og fødevarer.

Du vil i studieretningen Miljø og Sundhed udvikle din evne til at opstille, udføre, analysere og diskutere både egne og andres forsøg. Det eksperimentelle kan være dataindsamling fra fysiologiske målinger, kemisk analyse af indholdsstoffer, syntese af medicinalprodukter og meget andet. Du vil også komme til at arbejde med fysiske tests og observationer i naturen på studieturen i 2.g, som fx kan gå til Lanzarote, Sicilien eller et andet spændende sted ude i verden.

Denne studieretning er for dig, der interesserer dig for naturvidenskab, men gerne vil have muligheden for at tone din uddannelse bredt i gymnasiet. Målet er, at du udvikler en evne til at tage kvalificeret stilling til de mange typer af indlæg i den offentlige debat om fx sundhed eller miljø.

Studieretningen Miljø og Sundhed giver adgang til fx idræt og en lang række af de samfundsfaglige og humanistiske videregående uddannelser, samt diverse professionsuddannelser.

Hvis du i 3.g vælger at løfte matematik til A-niveau, er studieretningen også adgangsgivende til en række videregående naturvidenskabelige og sundhedsfaglige uddannelser, fx medicin, farmaci, biokemi, tandlæge og dyrlæge.

Studieretningsfag
Biologi A A A
Kemi B B -
Obligatoriske fag
Dansk A A A
Engelsk B B -
Fysik C - -
Historie A A A
Idræt C C C
Matematik B B -
Oldtidskundskab - - C
Religion - - C
Samfundsfag C - -
Andet fremmedsprog (vælg ét)
Fransk B B -
Tysk B B -
Italiensk A A A
Spansk A A A
Kunstnerisk fag (vælg ét)
Billedkunst C - -
Musik C - -
Valgfag
Valgfag - - A/B/C
Valgfag - - C
Valgfag (hvis du har fransk eller tysk) - - A

Via UVM’s “Adgangskortet” kan du se, hvilke muligheder for videregående uddannelser du bl.a. har.

Som udgangspunkt viser linket, hvilke muligheder du har med studieretningens basisfag, men i menuen til venstre kan du ændre niveauer og valg (husk også at angive dit sprogfag), hvorved nye muligheder vil vise sig. Ved at trykke på et valg igen bliver det slettet – og du kan herefter foretage et nyt valg.

Spørg studievejledningen, hvis du er i tvivl.